Thursday, August 11, 2011

gulp - world's largest stop motion animation


'gulp' by aardman
all images courtesy aardman


'gulp', a short film created by sumo science at aardman, has broken a world record for the 'largest stop-motion animation'. completely shot using a 12-megapixel cellphone camera on a nokia N8, the project was set on 11,000 m2 of sand on south wales' pendine beach. props include a full-scale boat and a rain-jacket clad actor to tell a harrowing episode of a fisherman's time at sea.

the short involved a large team that raked and smoothed out patterns on the sand to create a seascape--and the inside of a whale's belly--when viewed from above. shot from a large crane overhead, the images were then compiled to run at 25 frames per second to create the stop-motion effect.

make sure to check out the making-up film embedded at the bottom of the page.






camera set up



nokia N8



the team


props used

making of






via WIRED 
via designboom 

wastelandscape by elise morin & clémence eliard

'wastelandscape', an installation by elise morin and clémence eliard

created by french artist elise morin and architect clémence eliard, 'wastelandscape' overtakes the 'halle d'aubervilliers' of paris's centquatre with an undulating landscape composed of 65,000 old CDs, sorted and hand-sewn together into a 500-square meter surface. the piece is on exhibition at the centquatre now through september 10th.

in the artists' words:
'made of petroleum, this reflecting slick of CDs forms a still sea of metallic dunes; the artwork's monumental scale reveals the precious aspect of a small daily object.'

'wastelandscape' is planned for exhibition in multiple locations, transforming each time, before eventually being completely recycled into polycarbonate.



the 500-square meter artificial landscape utilizes 65,000 CDs 


installation view 

view from above  

closer view 

detail view 



video view of the exhibition and installation process
via designboom 
via AestheticCircus 

Sunday, August 7, 2011

paper shadowbox sculptures by christina lihan


'uffizi', a paper shadowbox sculpture by christina lihan


originally trained as an architect, US-based artist christina lihan creates elaborate paper relief sculptures, mounted in shadowboxes and ranging from two to six inches deep. as subjects she has taken buildings ranging from the eiffel tower and taj mahal to private residences and american cities.

all carefully assembled in detailed layers, the artworks are composed of unpainted, 300lb. coldpress watercolour paper.
lihan begins her work by photographing and sketching the site, generally creating scaled charcoal drawings that she then enlarges to the planned size of the finished piece. she lays out the buildings directly over these sketched forms, and cutting out details in place and ultimately assembling all the components into the finished composition.
all carving, scoring, cutting, and folding is completed by hand, and lihan admits that, basing her work primarily on its aesthetic effect rather than on mathematical measurement, she frequently resizes the pieces over the course of production to achieve the most accurate perspective.



detail view, 'uffizi'



'taj mahal'



closer view, 'taj mahal'



detail view, 'taj mahal'



'george washington bridge'



'south beach condominium'



'place des vosges'



'raleigh'



'palladio'



closer view, 'palladio'



'eiffel tower'



detail view of base of 'eiffel tower'



to create the sculptures, lihan overlays paperwork over full-scale sketches of the architecture



process shot 

via designboom 

aestheticcircus

Wednesday, August 3, 2011

urban woods by yoshiaki oyabu architects


''urban woods' by yoshiaki oyabu architects in osaka, japan
all images courtesy yoshiaki oyabu architects


japanese practice yoshiaki oyabu architects has shared with us images of 'urban woods', a parasitic installation ad renovation project in osaka, japan. situated adjacent to an exceptionally wide and busy road in the city, the design seeks to reintroduce the concept of nature into the urban fabric while raising commercial appeal to the tenant building. 



street view

conceived as a small forest, the design consists of a grid-like system of lumber pieces that loosely wrap around the building's volume. the natural elements of the installation purposely contrasts itself from the mainly industrial site, creating irregular forms on the otherwise rectangular volume. integrated with the exterior expression of the building, the wood structure lends a distinct identity to the design. 



exterior view

the 'forest' elements permeate into the interior space, spreading on the ceiling like a system of roots. 
a built-in bench which runs along the side of the layout extends beyond the glazing to form a long outdoor terrace which benefits from a level of privacy behind the wood installation. 
as a result, the structure performs as an extra skin to the building, providing additional shading from both sunlight and outside views. as time goes by, the untreated wood structure will age and slowly change its appearance with growing ivy. 






outdoor space



interior view at night



view of the street



night street view



site map